Janna Nick naik moto harley davidson sampai terbakar seluar!

Janna Nick naik moto harley davidson sampai terbakar seluar!

Komen tentang video : (atau scroll ke bawah terus tonton video)
Terbakar pada umumnya boleh dicegah. Rawatan bergantung kepada keterukan pembakaran. Luka bakar cair boleh diuruskan dengan sedikit lebih daripada ubat kesakitan yang mudah, sementara luka utama mungkin memerlukan rawatan yang berpanjangan di pusat pembakaran khusus. Penyejukan dengan air paip boleh membantu kesakitan dan mengurangkan kerosakan; Walau bagaimanapun, penyejukan berpanjangan boleh mengakibatkan suhu badan yang rendah. Luka bakar separa mungkin memerlukan pembersihan dengan sabun dan air, diikuti dengan pembalut.

Ia tidak jelas bagaimana untuk menguruskan lepuh, tetapi mungkin munasabah untuk membiarkan mereka utuh jika kecil dan mengalirkannya jika besar. Luka bakar penuh biasanya memerlukan rawatan pembedahan, seperti mencetak kulit. Luka bakar yang meluas sering memerlukan sejumlah besar cairan intravena, disebabkan kebocoran cecair kapilari dan bengkak tisu. Komplikasi terbakar yang paling biasa melibatkan jangkitan. Toxoid tetanus perlu diberikan jika tidak dikemas kini.

Pada tahun 2015, kebakaran dan haba mengakibatkan 67 juta kecederaan. Ini mengakibatkan kira-kira 2.9 juta hospitalisasi dan 176,000 kematian. Kebanyakan kematian akibat pembakaran berlaku di negara membangun, terutamanya di Asia Tenggara. Walaupun luka besar boleh membawa maut, rawatan yang dibangunkan sejak tahun 1960 telah menghasilkan hasil yang lebih baik, terutamanya pada kanak-kanak dan orang dewasa muda.

Di Amerika Syarikat, kira-kira 96% daripada mereka yang dimasukkan ke pusat pembakaran masih hidup dalam kecederaan mereka. Hasil jangka panjang adalah berkaitan dengan saiz pembakaran dan umur orang yang terjejas.

Sila tonton video:

Sumber – hangatkecoh/ gempakzviral

error: Content is protected !!