INI TIPS dari NENEk MOYANG kita iaitu cara cepatkan bukaan rahim Supaya mudah bersalin yang RAMAI bakal IBU tidak PERNAH AMIK TAHU.

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin .

Bila kita dah mula rasa sakit nak bersalin, doktor akan periksa berapa cm

bukaan kita. Selagi tak cecah 6 cm kita takkan dibawa masuk ke labor

room. Ada orang sekejap je sakit, dah bersalin. Ada orang menderita

berhari­hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak. Padahal

punyalah sakit. Allah je yang tahu. Jom saya kongsikan cara cepatkan

bukaan rahim supaya mudah bersalin.

1. Banyakkan berjalan

Ye, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan

terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan.

Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.

2. Jangan minum air selusuh terlalu awal

Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda?

Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang

teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil.

Banyak juga kes rahim pecah, sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh. Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal­awal ye. Bila bukaan

dah mencecah 6 cm dan anda dibawa masuk ke labor room, boleh minta kebenaran doktor untuk minum.

3. Doa Nabi Yunus dalam perut ikan yu

Jangan putus baca doa ni. Minta pertolongan dari Allah. Minta dipermudahkan urusan kita bersalin. Minta supaya kita dan bayi selamat. Insya Allah…Allah maha mendengar. Jangan lupa juga untuk banyakkan berzikir dan selawat ke atas nabi.

4. Minta maaf dengan ibu bapa dan suami

Yang ni part paling syahdu. Dekat­dekat nak bersalin minta maaf dengan ibu bapa, lebih­lebih lagi suami. Minta dorang doakan supaya kita mudah bersalin. Minta dorang doakan agar kita dan baby selamat. Lagi bagus kalau kita minta maaf dengan semua orang. Manalah tahu kot ditakdirkan kita syahid sewaktu melahirkan, at least kita dah sempat minta maaf.

5. Baring mengiring sebelah kiri

Bila dah penat berjalan, ketuk ketampi, dan jalan itik mesti kita nak berehat kan? Bila baring atas katil pastikan kita baring mengiring sebelah kiri. Bukan terlentang.

6. Banyakkan bersujud

Posisi bersujud akan membantu mempercepatkan bukaan jalan untuk kita bersalin. Ia juga boleh mengurangkan sakit bersalin yang kita alami. Itulah dia 10 cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin yang boleh anda amalkan. Saya doakan supaya anda melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi & semoga anda dan baby selamat.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Kredit : kasutpuma.com

error: Content is protected !!